luni, 6 noiembrie 2017

Lizzy Bennet pe ”Insula” Victoriei Hislop - sentimente ce raman peste secole

Frumoasa, dar mai degrabă inteligenta  Elizabeth Bennet, protagonista cunoscutului roman „Mândrie și prejudecată”, a depășit prin realismul cu care a fost construită ca personaj nivelul de ficțiune. Ea și al ei Darcy plin de sine și orgolios în prima parte a romanului ajung să lege o relație deosebită, mai ales după ce tânăra află despre motivațiile din spatele unor gesturi ale lui Darcy care inițial au rănit-o. 


https://www.raobooks.com/product/mandrie-si-prejudecata/



https://www.raobooks.com/product/da-culoare-clasicilor-mandrie-si-prejudecata/


Atunci când el investește eforturi, timp și sume considerabile de bani pentru a păstra reputația familiei ei, fără ca măcar să îi spună, inima de piatră a domnișoarei Elizabeth se sfărâmă în bucăți, luându-i locul calda afecțiune și iubirea sinceră pentru acest Darcy onest și cu principii morale înalte pe care l-a descoperit sub masca dură pe care el o purta. 

Jane Austen a creat un personaj remarcabil, o Lizzy plină de viață dar care e în același timp factorul de echilibru al unei familii în care mama e frivolă și cu desăvârșire lipsită de tact, dorind cu disperare să își mărite fiicele, iar tatăl își caută printre cărți refugiul din acest mediu superficial. Surorilor lui Elizabeth nu li s-ar putea face o descriere mai potrivită decât cea pe care și-o atribuie chiar ele prin intermediul acțiunilor și vorbelor lor, consemnate în roman.

Țin minte că am citit această carte  în timpul liceului, și am reluat-o de cel puțin două ori după aceea. Nu o dată m-am imaginat în situația unei Miss Bennet copleșite de gânduri și depășite de circumstanțe. În aceeași perioadă am citit și „Insula” Victoriei Hislop.

Țin și acum minte că îmi imaginam cum ar fi fost ca printre lecturile lui Lizzy să se fi numărat „Insula”. Dincolo de intrigile romantice din carte, sunt convinsă că relatările despre viața leproșilor pe insula Spinalonga ar fi impresionat-o pe tânăra sensibilă și cu o minte ageră. E lesne de imaginat că personalitatea ei puternică ar fi militat pentru drepturile leproșilor izolați de îndată ce primele semne de boală se instalau, iar caracterul ei ar fi identificat-o cu medicul devotat ce făcea tot posibilul pentru a le aduce alinare acelor oameni năpăstuiți. 

https://www.raobooks.com/product/insula/

O văd cufundată într-o lectură dintr-un secol viitor, uitând de jignirea adusă de Darcy atunci când a afirmat că frumusețea ei nu e suficient de tentantă pentru a o invita la dans, de remarcile jenante ale mamei ei sau de reacțiile copilărești ale surorilor ei la vederea unei figuri masculine cu potențial matrimonial. Vezi și tu lacrimi în ochii lui Lizzy acum, în timp ce citește, empatizând cu locuitorii „Insulei”, gândindu-se ce ar fi însemnat pentru ea o posibilă despărțire de tatăl ei, al cărei fiică favorită era?

 Iubesc atât cartea renumitei Jane Austen, cât și lectura frumos compusă de contemporana Victoria Hislop. Dacă vrei să îți îmbogățești biblioteca, găsești ambele cărți pe site-ul editurii Rao, la prețuri foarte bune. Îți poți oferi câteva ore de lectură presărată cu amuzament, dar și momente care te vor emoționa până la lacrimi, la un preț mai mic decât ai cheltui, poate, într-o seară - luând masa în oraș (mai ales că „Insula” e acum la reducere, vei plăti pentru ea doar 14.40 lei!).

Ai citit vreuna din aceste cărți? Ți-au plăcut și ție la fel de mult personajele, acțiunea și sentimentele transmise? Ai luat contact recent o altă carte ce merită atenția? Scrie mai jos un comentariu, împărtășește-ne din experiențele tale pe tărâmul lecturii!

Articol scris pentru SuperBlog, cu drag!                             

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

@Corina. Un produs Blogger.

Cele mai citite postari:

Persoane interesate

Arhiva

Despre noi...

De multe ori valurile timpului te poarta pe nisipuri stralucitoare si aurii, mai mult decat ti-ai fi imaginat. Au trecut ani de zile (cam 7-8) de cand, timid, o copila de nici 16 ani impreuna cu mama ei s-au avantat in necunoscutul internetului. Ne-ati fost alaturi, ne-am cunoscut si am comunicat cu multe dintre dumneavoastra. Fie pasiunea pentru vintage, fie dragostea pentru handmade ne-au unit.

Copila a crescut si s-a casatorit cu un om minunat, care a continuat ce au inceput parintii - sa sustina tanara cutezatoare. Acum noi doi traim zile minunate. Sotul meu drag visa demult ca una dintre camere sa o amenajam pentru a ne fi dormitor. Apoi a cedat cu drag camera ca sa ne facem in ea un atelier cochet de creatie vestimentara - dormitorul fiind acum cea mai micuta dintre camerele casei, dar suficienta pentru cuibusorul intim pe care vrem sa il reprezinte.

Peretii atelierului nostru au fost doar caramida - am avut mult de lucru pana sa fie gata. Pana atunci, masinile de cusut au stat intr-o alta camera, si am pornit activitatea. Din februarie 2016, ne-am mutat in atelier! Una dintre cele mai dragi realizari ale noastre e cuibusorul in care ma pot desfasura asa cum îmi place mie si-mi pot pune in practica toate proiectele!

Intre comenzile care nu au întârziat sa apară, intentionez sa imi las si propria imaginație "sa danseze", iar rezultatele vor fi disponibile pentru vanzare în pagina Creațiile noastre.

Fie ca doriti sa cumparati ceva din produsele disponibile, sau vreti sa cream impreuna o tinuta pentru un eveniment sau pur si simplu pentru a va sublinia feminitatea, trasatura ce trebuie sa ne defineasca pe toate zi de zi, sunt deschisa la idei si ma puteti contacta la tel. 0746071717 sau corinaberciu@ymail.com.

O altă pasiune de-a mea este să-mi aștern ideile în scris, motiv pentru care în paginile Gânduri și Informații utile veți putea citi materiale compuse de mine în care veți regăsi fie lucruri personale, fie noutăți din diferite domenii sau link-uri spre unele site-uri ce mi se par că merită atenția dvs.

© CATMade by Corina Toldas, AllRightsReserved.

Designed by ScreenWritersArena